Przepisy na kawę
Przyjemność picia kawy zawdzięczamy substancjom smakowym i zapachowym naparu przygotowanego ze zmielonej kawy. Najważniejszymi czynnikami podczas jej przyrządzania są stopień zmielenia i odpowiednie dozowanie, które powinny być dopasowane do danej metody zaparzania. Ma to zasadniczy wpływ na efekt końcowy. Można go również nieco zmienić dodając syropy, lody, alkohole…
Poniżej przedstawiamy kilkanaście przepisów kawowych.
Caffe Venezia
Składniki:
1 słabe espresso
3 kostki lodu
2 łyżeczki cukru
20g syropu orzechowego
Przygotowanie:
Wlać syrop i espresso wraz z cukrem i kostkami lodu do miksera. Miksować minutę. Podawać w wysokiej szklance.
Cappuccino Ice
Składniki:
1 espresso
filiżanka mleka
3 kostki lodu
2 łyżeczki cukru
20g syropu czekoladowego
Przygotowanie:
Wlać syrop, espresso i mleko wraz z cukrem i kostkami lodu do miksera. Miksować 1 minutę. Podawać w wysokiej szklance.
Hawai Espresso
Składniki:
30 ml rumu Malibu
2 filiżanki espresso
zimne mleko
4 kostki lodu
Przygotowanie:
Filiżankę napełniamy rumem, dodać krem z zimnego mleka, zalewamy gorącą kawą espresso i mieszamy.
Stratochino
Składniki:
1 espresso
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki śmietany
4 łyżki whisky
Przygotowanie:
Cukier przesmażyć, zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki i zalać gorącą espresso. Udekorować bitą śmietaną.
Nova Crema
Składniki:
10 dag gorzkiej czekolady
bita śmietana
250 ml mocnego espresso
cynamon
gałka muszkatułowa
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek i zalać gorącym espresso. Posypać cynamonem i gałką muszkatułową.
Magic Caffe
Składniki:
2 filiżanki espresso
2 łyżeczki miodu
2 szczypty imbiru
mleko lub śmietana
Przygotowanie:
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą espresso. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Kawa karaibska
Składniki:
filiżanka kawy espresso
łyżeczka cynamonu
bita śmietana
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Połączyć rum z cukrem w filiżance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.
Kawa a la Venus
Składniki:
ajerkoniak1/3 filiżanki
goździki
żółtko
cukier
kawa espresso
Przygotowanie:
Filiżankę napełniamy ajerkoniakiem i dodajemy żółtko oraz cukier do smaku, zalewamy gorącą kawą espresso i mieszamy.
Kawa rumowa
Składniki:
200 ml mocnej kawy
2 łyżeczki cukru
50 ml rumu
bita śmietana
Przygotowanie:
Cukier połączyć z rumem, zalać kawą i wymieszać, udekorować bitą śmietaną.
Kawa zimowa
Składniki:
2 filiżanki espresso
3 żółtka
100g cukru
1/8 słodkiej śmietany
kieliszek likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Ubić żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać z bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mokaccino
Składniki:
1 espresso
bita śmietana
20 ml rumu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Wlać syrop do wysokiej szklanki, przelać espresso i dodać kardamon. Udekorować bitą śmietaną.
Cappuccino Royal
Składniki:
1 espresso
zimne mleko
4 kostki lodu
25 g syropu amaretto
Przygotowanie:
Nalać syrop do filiżanki cappuccino, przygotować espresso i dodać krem z zimnego mleka aż do wypełnienia filiżanki. Posypać czekoladą.
Kawa amarello
Składniki:
mleko
75g likieru morelowego
bita śmietana
Przygotowanie:
Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju.
Kawa przypalanka
Składniki:
cukier
wódka
bita śmietana
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć. Cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę – na przykład „Barack Palinka”, uzupełnić kawą i podawać z bitą śmietaną.
Kawa curacao
Składniki:
mleko
czekolada
100 g likieru pomarańczowego/curacao
bita śmietana
Przygotowanie:
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.
Kawa z koniakiem
Składniki:
1/8 l koniaku
4 goździkami
2 kawałki cynamonu
Przygotowanie:
1/8 l koniaku podgrzać z 4 goździkami i 2 kawałkami cynamonu w rondelku, następnie go zapalić, zalać gorącą kawą i przecedzić przez sitko do filiżanek. Przybrać bitą śmietaną.
Kawa rosyjska
Składniki:
4 łyżki rosyjskiej wódki
4 łyżeczki cukru
1/4 l kawy
szklanki
Przygotowanie:
Jej nazwa wzięła się stąd, że do jej przyrządzenia potrzebna jest rosyjska wódka. Ugotować 1/4 l kawy, posłodzić 4 łyżeczkami cukru i doprowadzić do wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Następnie dodać 4 łyżki wódki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Rozlać do filiżanek, szklanek z grubego szkła lub szklanek w metalowych koszyczkach. Pić gorącą.
Kawa dorożkarska
Był to ulubiony napój wiedeńskich dorożkarzy. Do szklanki z grubego szkła włożyć łyżeczkę, szklankę napełnić w 2/3 wrzącą kawą i przykryć warstwą bitej śmietany. Przybrać ziarenkiem kawy lub posypać szczypta mielonej. Posłodzić i podawać ze szklanką zimnej wody.
Składniki:
2 filiżanki espresso
2 małe kieliszki koniaku
2 łyżeczki brązowego cukru
świeża bita śmietana
Przygotowanie:
Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych.
Kawa zimowa
Składniki:
2 filiżanki espresso
6 żółtek
200 g cukru
1/8 świeżej posłodzonej śmietany
1 mały kieliszek likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Ubić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub… na balkon
Kawa po kubańsku
Składniki:
2 łyżeczki zmielonej kawy
goździk
szczypta cynamonu
szczypta cukru
250 ml wody
Przygotowanie:
Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Kawa po jawajsku
Składniki:
2 łyżeczki zmielonej kawy
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
250 ml wody
Przygotowanie:
Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Kawa karaibska
Składniki:
szczypta cynamonu
120 ml gorącej kawy
bita śmietana
30 ml mleka
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.
Kawa rumowa
Składniki:
200 ml mocnej, gorącej kawy
2 łyżeczki cukru
50 ml rumu
bita śmietana
Przygotowanie:
Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.
Bailey's coffee
Składniki:
45 ml Bailey’s Irish Cream
150 ml mocnej, gorącej kawy
bita śmietana
Przygotowanie:
Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.
Kawa meksykańska
Składniki:
60 ml tequili
120 ml gorącej, mocnej kawy
łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Przygotowanie:
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.
Kawa Amaretto
Składniki:
40 ml amaretto
150 ml gorącej, mocnej kawy
bita śmietana
Przygotowanie:
Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.
Kawa cynamonowa
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filiżanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspaniały zapach i smak cynamonu. Można ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objętości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch polożyć piankę z mleka.
Kawa z imbirem
Składniki:
2 filiżanki kawy
2 łyżeczki miodu
2-3 szczypty imbiru
mleko lub bita śmietana
Przygotowanie:
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Kawa mrożona
Składniki:
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru
1/2 l mleka
wanilia
1 łyżka kawy
Przygotowanie:
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.
Kawa z kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu – dokładnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki – jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak. – przyp. Kurisuthara)
Cafe á la Pompadur (6 filizanek)
Składniki:
10 dag gorzkiej czekolady
1/8 l bitej smietany
1 l mocnej, goracej kawy
cynamon
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać gorącą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.
Kawa po cesarsku
Składniki:
1 żółtko
1 łyżka miodu
2 łyżki koniaku
2 łyżki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Wszystko zmiksować i zalać mocną, gorącą kawą.
Irish Coffee
Składniki:
1 łyżka cukru
4 łyżki whisky
2 łyżki bitej śmietany
Przygotowanie:
Cukier przesmażyć – zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać gorącą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą śmietaną.