Co mówi crema?
Crema to wierzchnia warstwa espresso, bywa również nazywana pianką. Powstaje w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, gdy to woda przepływa pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, zabierając ze sobą cenne aromaty i walory smakowe.
Gdy kawa zostanie właściwie przygotowana, crema ma jasnobrązowy kolor, równomiernie pokrywa całą powierzchnię kawy i dość długo się na niej utrzymuje.
Crema jest bardzo istotnym elementem kawy – po jej wyglądzie oceniamy poprawność przygotowania kawy i/lub diagnozujemy stan ekspresu.
Przykładowo:
– jeśli crema jest brązowa a na brzegach biała i szybko znika – kawa jest przepalona;
– jeśli crema jest biała, a w środku pojawiają się „bąbelki” – za niska temperatura parzenia lub kawa została źle zmielona;
– jeśli crema ma „oczko” w środku – woda jest za gorąca;
– jeśli nie ma cremy – woda jest zimna lub ekspres zakamieniony.